FEBO - Fellow of European Board of Ophthalmology

Genel Bilgiler

Şaşılık

ŞAŞILIK

Her yaşta tedavi edilebilen bir göz rahatsızlığı olan şaşışılık, gözlerin farklı yönlere doğru bakmasıdır. Yani gözlerin biri karşı izaya bakarken diğeri yukarı, aşağıya, dışa veya içeri doğru bakmaktadır. Kısaca gözlerin paralel bir şekilde bakmamasıdır. Hemen hemen bütün yaşlarda gözlemlenebilen göz kayması, kız ve erkek çocuklarda aynı oranda görülmektedir.
Şaşılık durumunda farklı yönlere doğru bakan gözler beyne iki faklı görüntü göndermektedir. Kayma bulunan gözün gönderdiği görüntü kabul edilmeyerek sağlıklı gözün iletisi kabul edilir. Bu durumda bireyin derinlik hissi zaman içinde kaybolur. Şaşılık, gözlerin birinde veya ikisinde oluşan kuvvet azlığı veya fazlalığı gözün başka bir yöne doğru kaymasına neden olur.
Şaşılık sahibi çocuklar gözlerinin doğru yönde durması için kendilerince bir baş pozisyonu geliştirirler. Tedavi edilmeyen şaşılıklar zaman içinde göz tembelliğine neden olur. Kayma bulunan gözde zaman içinde görmede azalma meydana gelir ve göz tembelliği gelişir.

 

ŞAŞILIK TEDAVİSİ

 

Şaşılık tedavisinde birden fazla yöntem uygulanmaktadır. İlk olarak şaşılığa neden olan faktör belirlenmeli ve nedene göre bir tedavi yöntemi belirlenmelidir. Şaşılık her yaşta görülebileceği gibi her yaşta da tedavisi mümkün olan bir problemdir.

 

Gözlük : Özellikle 2 yaş ve sonrasında meydana gelen ve görme kusurlarına bağlı olarak gelişen şaşılıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Düzenli olarak gözlük kullanımıyla şaşılık önemli derecede düzelme gösterir. Prizmalı gözlüklerin kullanılması küçük kaymaların düzeltilmesinde kullanılırken çift görme problemini de ortadan kaldırmaktadır.

 

Göz Egzersizleri : Okuma sırasında veya çalışırken gözün gereken performansı göstermemesi nedeniyle uygulanan bir tedavi yöntemidir. Doktorun önerdiği egzersizler uygulanarak etkili bir iyileşme sağlanır.
Bu egzersizler kapama, CAM ve özel cihazlarla yapılmaktadır.Bu tedavi yöntemi ile görme yeteneğinin kuvvetlendirilmesi sağlanırken aynı zamanda kaybedilen derinlik hissinin yeniden kazanımı sağlanır.

 

Botoks Tedavisi : Genellikle felç sebebiyle meydana gelmiş şaşılıkların tedavisinde botokst tedavisi kullanılmaktadır.
Felç ve guatr hastalığı sebebiyle meydana gelen göz kaymaları tedavisinde sıkça kullanılan yöntemlerden biri de botokstur.
Uygulanan ameliyat tedavisininden sonra sonuç alınamamış ise botoks tedavisi uygulanabilir. Kaymaya neden olan göz kasına botilinum enjekte edilerek her iki gözle paralellik sağlanır. Botoks tedavisi 6 ay içerisinde etki göstermektedir.

 

Cerrahi Tedavi : Göz kaslarında meydana gelen uyumsuzluk nedeniyle meydana gelen göz kaymalarının tedavisinde uygulanan bir tedavi yöntemidir. Ameliyat ile göz kaslarının birbiri ile uyumu sağlanarak şaşılık ortadan kaldırılır.Hasta ameliyattan birkaç gün sonra günlük rutin işlerini yapmaya devam edebilir.

Glokom / Göz Tansiyonu
Glokom / Göz Tansiyonu Prof. Dr. Berkant KADERLİ

Göz içinde bulunan göziçi sıvısının iyi boşalmaması yüzünden göz tansiyonunun artması. Göz sinirinde hasara yol açan bir hastalıktır.

Katarakt
Katarakt Prof. Dr. Berkant KADERLİ

Katarakt göz merceğinin farklı sebeblerden dolayı saydamlığının bozularak ışık ve görüntülerin görme merkezine net olarak ulaşamamasıdır.

Sarı Lazer
Sarı Lazer Prof. Dr. Berkant KADERLİ

Sarı nokta (makula) gözümüzün sinir tabakasının keskin görmemizi sağlayan merkezidir. Başlıca şeker hastalığı (diyabet) olmak üzere, birçok farklı hastalıkta sarı noktada sıvı birikimi ve bozulma olmaktadır.

© 2018 Prof. Dr. Berkant KADERLİ. Web Tasarım Venomedya